MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać...
fot. NelliSyr/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Warzywa bogate w szczawiany

Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać również produktów bogatych w szczawiany, ponieważ mogą one wywołać atak dny. Chorzy na artretyzm powinni zatem unikać: szczawiu, szpinaku i rabarbaru. Dodatkowo należy unikać papryki, kalafiora, brukselki, pora i kukurydzy.

Warto natomiast włączyć do diety: rzodkiew, cebulę, marchew, dynię, bakłażana, cykorię, buraki, rzodkiewki, pomidory i ogórki. Natomiast z owoców polecane są gruszki, jabłka, wiśnie i czereśnie, truskawki, ananasy, banany i brzoskwinie.

Zobacz również

Co jeść, gdy zmagamy się z nowotworem? Premiera poradnika Fundacji Iskierka

Co jeść, gdy zmagamy się z nowotworem? Premiera poradnika Fundacji Iskierka

Kibice Wisły Kraków będą mogli jeździć na wyjazdy! Wkrótce oficjalne potwierdzenie

Kibice Wisły Kraków będą mogli jeździć na wyjazdy! Wkrótce oficjalne potwierdzenie

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze