MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Gzik wielkopolski

Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Zobacz również

Dziś rusza 1. dzień lekkoatletycznych ME. Zobacz o której startują Biało-Czerwoni

NOWE
Dziś rusza 1. dzień lekkoatletycznych ME. Zobacz o której startują Biało-Czerwoni

Wypadek na skrzyżowaniu w Radomiu. Zderzyły się dwa samochody osobowe

Wypadek na skrzyżowaniu w Radomiu. Zderzyły się dwa samochody osobowe

Polecamy

Wilgotne brownie z malinami. Spróbujesz i przepadniesz

Wilgotne brownie z malinami. Spróbujesz i przepadniesz

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Będzie nowy wzór świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego. Nadchodzą zmiany

Będzie nowy wzór świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego. Nadchodzą zmiany