MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...
fot. stockking/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Słodycze i słodkie napoje

Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.

Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

Zobacz również

Ruszyła 12. edycja programu Działaj Lokalnie. Można już składać wnioski

NOWE
Ruszyła 12. edycja programu Działaj Lokalnie. Można już składać wnioski

Zderzenie osobówki i radiowozu na DK 11 w Tarnowskich Górach. Droga jest zablokowana

NOWE
Zderzenie osobówki i radiowozu na DK 11 w Tarnowskich Górach. Droga jest zablokowana

Polecamy

Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

HIT DNIA
Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Żeglarstwo, Maja Dziarnowska z rekomendacją na igrzyska

Żeglarstwo, Maja Dziarnowska z rekomendacją na igrzyska